Gimnázium + szakma?

Középiskolai felvételi vizsgák kapcsán a 4,- 6,- és nyolcosztályos gimnáziumokat hasonlítottuk össze, melyik, kinek való. A szakgimnáziumokba ( lánykori nevén: szakközépiskola) való jelentkezéshez komoly érettség és elhivatottság kell,  hogy valaki 14 évesen már elkötelezett legyen egy szakma tanulása mellett. Van azonban egy áthidaló  megoldás: az érettségi utáni 1 vagy 2 éves  OKJ- s képzés iskolarendszerben . Egy illetve két szakma tanulására mindenkinek joga van: mint egy voucher, beváltható bármikor az élete során, államilag támogatott ( akár felnőttképzésben is) formában. Így nem kell 14 évesen eldönteni, hogy mi leszel, ha nagy leszel!

Read moreGimnázium + szakma?

Miért válaszd a WordPress Alapozó Kurzust?

[SZPONZORÁLT TARTALOM] Az online oktatás már régóta foglalkoztatott, így nagy örömre szolgál bemutatni a sok éves halogatás és az elmúlt hónap(ok) kemény munkájának az eredményét: WordPress Alapozó Kurzus. Ez az első olyan kurzusom, amely videókkal is segíti a hallgatók előrehaladását (van egy most is elérhető ingyenes cikksorozatom, ami az alapját képezi ennek a kurzusnak). Ha szeretnéd megtudni, hogy mit tartalmaz a kurzus és miért éri meg, akkor olvasd végig ezt az oldalt!

Read moreMiért válaszd a WordPress Alapozó Kurzust?

A programozástól a horgolásig: hogyan válasszunk online kurzust?

A programozástól az idegen nyelveken át a jógáig ma már szinte bármit lehet online tanulni. De milyen tanfolyamok közül lehet válogatni? És az e-learning melyik formáját érdemes választani? Skype-korrepetálást, self-paced kurzust vagy valamilyen vegyes megoldást?

Read moreA programozástól a horgolásig: hogyan válasszunk online kurzust?

De miért jó a hatosztályos gimnázium?

Sok oka lehet, hogy miért szeretnék sokan már negyedik vagy hatodik osztály után elvinni a gyereküket gimnáziumba. Ha úgyis a váltáson gondolkodunk valamiért, adódik, hogy ne egy másik általánost keressünk, ahonnan aztán majd megint tovább kell állni, próbáljuk meg inkább a gimnáziumot már most – ha sikerül, már nem kell aggódni a továbbtanulás miatt; ha meg nem, nyolcadik után van úgyis egy második esély.

Read moreDe miért jó a hatosztályos gimnázium?

Segítség, nyakunkon a középiskolai felvételi!

E hét szombaton (2018. január 20 – án )10 órától írják  az egységes központi írásbeli felvételit azok a tanulók, akik az 5., 7. és 9. évfolyamokra jelentkeznek középiskolába.Fontos, hogy nem minden középiskola teszi kötelezővé a középiskolai felvételit a jelentkezők számára, sok intézmény csupán az általános iskolai eredmények alapján rangsorolja a diákokat. Nézzük akkor a többi fontos időpontot is:

Read moreSegítség, nyakunkon a középiskolai felvételi!

Matekozzunk online!

Matematika tanári tapasztalataim alapján bátran állíthatom, hogy kevés diák szereti a matekot. Stefi , egy volt tanítványom 30 éves osztálytalálkozóra hívott. Közben  mesélt   magáról, hogy nem szerette a matekot, nem is igen értette, de hála a  szilárd alapoknak, amit tőlem kapott, sikeres szigorlatot tett belőle a főiskolán. Stefi az Y generáció szülötte, de az ő gyerek már a Z generáció tagja, akinek az élete elképzelhetetlen az internet nélkül. Neki már egészen más módszerekkel lehet csak a matekot oktatni…

Read moreMatekozzunk online!

A hazai e-learning jelene és a jövője

A e-learning terjedésének számos korlátot le kell győznie, hiszen gyakran finanszírozási, infrastrukturális problémák,politikai viták vagy közöny, máskor pedig az információs társadalom felkészületlensége, vagy a képzés hitelessége, de leggyakrabban ezen tényezők együttállása akadályozta meg az e-learning terjedését.

Read moreA hazai e-learning jelene és a jövője

Az e-learning története 2000-2013

Az e-learning elképzelhetetlen számítógép, internet-hozzáférés és informatikai ismeretek nélkül.Hazánkban és Európában mindig is azok a társadalmi rétegek számítottak az e-learning potenciális szereplőinek,fogyasztóinak, amelyek rendelkeztek a megfelelő informatikai ismeretekkel, ezek pedig az internetfogyasztók,irodai alkalmazottak, a képernyős munkakörök munkavállalói,valamint a közoktatás minden szintjén megjelenő diákok voltak mindig is.

Read moreAz e-learning története 2000-2013

Az e-learning, mint lehetőség a felnőttképzésben

Az informatikai forradalom hajnalán,amikor a számítógépes eszközök elkezdtek terjedni,és elkezdtek egymással összekapcsolódni, megjelent az e-learning mint fogalom, és ez egy addig nem látott, újfajta látomást vizionált egy olyan “utópikus társadalom” kialakulásáról, amelyben túllépve a hagyományos,alapvetően tantermi és könyvalapú kereteken, az interneten fogják az emberek megszerezni a tudást.

Read moreAz e-learning, mint lehetőség a felnőttképzésben

Egyre hangsúlyosabb lesz a dolgozói kompetencia: a cégeknek is érdekük dolgozóik képzése

A következő időszakban már nem a vállalkozások munkaerő-problémái vagy a technológiai fejlesztésekkel kapcsolatos kérdések, hanem egyre inkább a dolgozók, a humán erőforrás képzése kerül a középpontba – mondta a Magyar Időknek Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke. A cégen belüli kommunikáció, a hosszú távú, széles körű tudás elsajátítása jelenti ma már az utat a magas hozzáadott érték előállításához, ezzel pedig a versenyképesség növeléséhez. A következő években tehát mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak a nyitottság, a rugalmasság, valamint a kommunikációs és tudáskompetenciák fejlesztése lesz a legfontosabb feladat.

Read moreEgyre hangsúlyosabb lesz a dolgozói kompetencia: a cégeknek is érdekük dolgozóik képzése

Sérülések ellátása

A sokk

A sokk életveszélyes állapot,  amelyet a súlyos sérülések vagy vérveszteség, égés vagy szepszist (vérmérgezést) előidéző fertőzések okozhatnak. Legfőbb jellemzője a szinte mérhetetlenül alacsony vérnyomás. Mindig gondolni kell a sokkra, ha nagyobb sérülést követően sápadtságot, hideg verejtékezést, esetleg aluszékonyságot vagy zavartságot tapasztalunk. A sokkos beteg azonnali orvosi ellátást igényel. Etetni, itatni tilos.

Read moreSérülések ellátása

Először indul felsőfokú képzés a csokoládé szerelmesei számára

A csokoládé világnapján, július 7-én jelentette be a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara, hogy útjára indítja az első hazai diplomás képzést a csokoládé, kávé és tea iránt érdeklődő szakemberek számára. A képzés azonban annak is hasznos lehet, aki csak hobbiszinten, fogyasztóként kívánja fejleszteni az ismereteit.

Read moreElőször indul felsőfokú képzés a csokoládé szerelmesei számára

Új generációs e-learning rendszer a Szent István Egyetemen

A SZENT ISTVÁN EGYETEMEN az Európai Unó támogatásával megvalósuló 891 536 543,00 Ft értékű vissza nem térítendő támogatású projekt fő célja az agrárfelsőoktatásban való részvétel növelése, a lemorzsolódás csökkentése, külön hangsúlyt helyezve a hátrányos helyzetű, illetve a hátrányos helyzetű térségből származó hallgatók támogatására, esélyegyenlőségének biztosítására. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekttel a lehető legátfogóbban kívánjuk fejleszteni az Egyetem képzési rendszerét.

Read moreÚj generációs e-learning rendszer a Szent István Egyetemen

Jelentkezés tanfelügyelői képzésre

A 2017. és 2018. évi szakértői igények pontosítása, valamint a munkaköri és területi szempontok elemzése alapján az Oktatási Hivatal (a továbbiakban: OH) ismételten Tanfelügyeleti szakértők felkészítése a pedagógiai-szakmai ellenőrzésre” és „Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre” című továbbképzéseket indít.

Read moreJelentkezés tanfelügyelői képzésre

Ügyfélszolgálat