Az új tanévben vállalkozásfejlesztést is tanulhatnak a középiskolások

Az új tanévben vállalkozásfejlesztést is tanulhatnak a középiskolások

A Design Terminál szakmai együttműködésében idén októberben a magyar középiskolákban is elindul a szlovén uSchool oktatási program, amely gyakorlati vállalkozási ismereteket tanít az érdeklődő középiskolásoknak.

„A Design Terminál célja, hogy a magyar vállalkozásokat exportképessé tegye. Ma 100 fiatalból csak 4 akar vállalkozni, ezért kiemelten fontos, hogy a diákok már az egyetem előtt is szert tegyenek üzleti ismeretekre” – emelte ki beszédében Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője.

A program során a diákok a gyakorlatban, egy általuk megálmodott vállalkozás fejlesztésével sajátítanak el olyan alapvető ismereteket mint a projekt- és üzleti tervezés, a marketing és a sales alapjai.

A Magyarországon most ősszel debütáló uSchool hat éve működik sikeresen Szlovéniában, és az ottani középiskolák harmadában jelen van. A program saját vállalkozásoktatási módszertannal dolgozik, amely az amerikai Stanford egyetem Design Thinking koncepciójára épül.

„A közoktatást gyakran éri az a kritika, hogy nem az életre készíti fel a fiatalokat. A uSchool hazai elindításával a célunk az, hogy naprakész, a gyakorlatban is használható tudással vértezzük fel a diákokat. Így nemcsak arra lesznek képesek, hogy projekteket álmodjanak meg, de az azok megtervezéséhez, megvalósításához szükséges tudást is megszerzik. Teszik mindezt játszva, életszerű feladatok, viták útján” – mondta Németh Bálint, az AERA Concept&Communication vezetője.

A tanév során olyan sikeres fiatal vállalkozók és startupperek fogják mentorként segíteni a középiskolásokat mint Varga Gergő, aki startupjával tavaly megnyerte Finnországban a nemzetközi Slush verseny 500 000 eurós fődíját.

A résztvevő középiskolákban októberben indulnak el a diákok által alakított vállalkozói klubok. Az iskolákba érkező mentorok hetente egy alkalommal két órás foglalkozást tartanak. A program május utolsó hetében ér véget. A tanév során kifejlesztett startup-jukat a középiskolások egy konferenciával egybekötött versenyen mutathatják be a befektetőkből és vállalkozókból álló közönségnek.

A program nyitóeseményét szeptember 14-én tartották a Design Terminálban, ahol Ksenija Škrilec, szlovén nagykövet asszony megnyitója után Matija Goljar, a uSchool alapítója és a magyar partnerek mutatták be a programot.

A uSchool két magyar partnerrel közösen, a több hazai startup programot szervező InVendor befektetési és tanácsadói céggel, illetve a desztináció marketinggel és szervezetfejlesztéssel foglalkozó AERA Concept&Communication ügynökséggel indítja el az oktatási programot.

A uSchool első magyar tanévében legfeljebb tíz hazai középiskola tud részt venni. Az érdeklődő intézmények jelentkezését a maria.ackermann@invendor.hu címen várják a szervezők.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ügyfélszolgálat