Egyre hangsúlyosabb lesz a dolgozói kompetencia: a cégeknek is érdekük dolgozóik képzése

Egyre hangsúlyosabb lesz a dolgozói kompetencia: a cégeknek is érdekük dolgozóik képzése

A következő időszakban már nem a vállalkozások munkaerő-problémái vagy a technológiai fejlesztésekkel kapcsolatos kérdések, hanem egyre inkább a dolgozók, a humán erőforrás képzése kerül a középpontba – mondta a Magyar Időknek Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke. A cégen belüli kommunikáció, a hosszú távú, széles körű tudás elsajátítása jelenti ma már az utat a magas hozzáadott érték előállításához, ezzel pedig a versenyképesség növeléséhez. A következő években tehát mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak a nyitottság, a rugalmasság, valamint a kommunikációs és tudáskompetenciák fejlesztése lesz a legfontosabb feladat.

– Egyre nagyobb hangsúlyt kell a munkaerő képzésére, valamint a humán fejlesztésekre fordítaniuk a cégeknek annak érdekében, hogy növeljék versenyképességüket, magasabb hozzáadott értékű, piacképesebb termékekkel, szolgáltatásokkal tudjanak előállni – nyilatkozta a Magyar Időknek Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója.

Emlékeztetett: a korábbi évekhez képest sokat változott a kis- és középvállalkozói szektor helyzete. Ma már rendelkezésre áll a szükséges munkaerő, ráadásul az uniós támogatásoknak, a kockázati tőkének, valamint a részben visszatérítendő támogatásoknak, hitelkonstrukcióknak köszönhetően már hozzá lehet férni azokhoz a pénzügyi megoldásokhoz, amelyekből gépeket lehet vásárolni vagy akár üzemeket lehet építeni. Ugyanakkor a szakértő arra figyelmeztet, hogy a sikeres vállalkozás harmadik és egyben egyik legfontosabb szereplője a munkavállaló, ugyanis az ő képzettsége, hozzáállása nélkülözhetetlen a versenyképes működéshez.

Essősy Zsombor

Essősy Zsombor a humán fejlesztéssel kapcsolatban felidézte: ez a szegmens Nyugat-Európában már hosszú ideje központi kérdés, a munkavállalók kompetenciáinak növelése mára megtérült. Magyarországon ez a folyamat a következő években, évtizedben garantálhat sikereket a cégvilágnak. A részletekkel kapcsolatban a szakember elmondta, a munkaalapú vállalati kommunikáció előtérbe helyezése, valamint a munkaerő pozitív gondolkodásmódja mindenkinek érdeke. Ehhez hozzájárul a képzettség, a belső lelki folyamatok egyensúlya, a hatékony kommunikáció, beleértve az értékesítés-központú szemlélet kialakítása.

A képzettséggel kapcsolatban Essősy a nyelvtudást emelte ki, valamint azokat a kompetenciákat, amelyek viszonylag rövid idő alatt elsajátíthatók, és a képzéseken megszerzett tudás hosszú távon hasznosítható. A humánerőforrás-fejlesztés mind a vezetésnek, mind az alkalmazottnak előnyös, a megfelelő kommunikáció, a profitorientált hozzáállás, valamint a bizalom és a közösségi szemlélet jelentősen hozzájárul a sikerhez.

– Az innovációs fejlesztések is rendkívül fontosak – hívta fel a figyelmet Essősy Zsombor. Itt nemcsak a technológiai újításokra kell gondolni, hanem a munkafolyamatok rugalmassá, egyszerűbbé tételére is. A fejlesztéseknek köszönhetően a munkaerőigény is csökkenne, ami a munkaerőhiány miatt is fontos.

Essősy hozzátette: a vállalkozói réteg erősítéséhez hozzájárulna, hogy a kormányzat szorosabb együttműködést építsen ki a vállalkozókkal, Németországban például ez a rendszer már régóta kialakult. Fontos emellett a hazai középvállalkozói szektor erősítése is, jelenleg ugyanis az 50 és a 249 fő közötti létszámot foglalkoztató cégek exporttevékenysége alacsony. Kitörési pont lehet többek közt az Ipar 4.0 stratégia. Ebben az esetben azonban ma már a magas tudást igénylő gyártásra, valamint a versenyképességre kell elsősorban gondolni, innovatív megoldásokkal.

forrás: http://magyaridok.hu/gazdasag/egyre-hangsulyosabb-lesz-dolgozoi-kompetencia-2265013/

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ügyfélszolgálat