Segítség, nyakunkon a középiskolai felvételi!

E hét szombaton (2018. január 20 – án )10 órától írják  az egységes központi írásbeli felvételit azok a tanulók, akik az 5., 7. és 9. évfolyamokra jelentkeznek középiskolába.Fontos, hogy nem minden középiskola teszi kötelezővé a középiskolai felvételit a jelentkezők számára, sok intézmény csupán az általános iskolai eredmények alapján rangsorolja a diákokat. Nézzük akkor a többi fontos időpontot is:

2018.01.20. 10:00 Központi írásbeli felvételi vizsgák az érintett 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban.
2018.01.25. 14:00 Pótló központi írásbeli felvételi vizsgák a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban, továbbá a kilencedik évfolyamra, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők számára azoknak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni
2018.02.08. A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező középfokú intézmények a Hivatal által meghatározott módon értesítik az írásbeli eredményéről a tanulókat.
2018.02.19. Az általános iskola továbbítja a tanulói jelentkezési lapokat a középfokú iskoláknak, a tanulói adatlapok első példányát pedig a Hivatalnak. (A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumba történő jelentkezésről a tanuló közvetlenül is megküldheti a jelentkezési lapot a gimnáziumnak, a tanulói adatlapot a Hivatalnak.)
2018.02.19. Jelentkezés a Belügyminisztérium által fenntartott rendészeti szakgimnáziumokba.
2018.02.22.-03.13. A szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárás keretében.
2018.03.14. A középfokú iskola eddig az időpontig nyilvánosságra hozza a jelentkezők felvételi jegyzékét.
2018.03.21-22. A tanulói adatlapok módosításának lehetősége az általános iskolában.
2018.04.27. A felvételt hirdető középfokú iskolák megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.
2018.06.21-23. Beiratkozás a középfokú iskolákba az iskola igazgatója által meghatározott időben.

 

A matematika központi felvételin összesen tíz feladatot kapnak a felvételizők.

“A matematika feladatlapok nem kizárólag a tantárgyban tanultakat mérik, hanem ehhez kapcsolódóan a tanulók gondolkodásának  jellemzőit is. Az ismeretek alapeszközként szolgálnak a feladatok megértéséhez, a problémák megoldásához. Bizonyos feladatok megoldásának folyamatában a vizsgázónak többféle kompetenciát is mozgósítania kell. A feladatmegoldás sikerességében a tantárgyi ismeretek mellett fontos szerepet kaphat a feladatmegoldó készség, a problémaérzékenység, a kreativitás, a logikai biztonság, a szabálykövetés, a koncentráló képesség, a figyelem összpontosítása és tartóssága. Fontos kompetencia az életkori sajátosságoknak megfelelő szintű írásbeli kommunikáció. Ebből következően elvárás a megoldások rendezett, olvasható, követhető írásos rögzítése is” – olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

Számológépet lehet használni?

Nem, csak vonalzót, körzőt, szögmérőt.

Hány percet kapnak a diákok a feladatok megoldására?

Negyvenöt percet.

Hány pontot lehet szerezni az írásbelin?

A matekteszt – csakúgy, mint a magyarból összeállított feladatsor – kitöltésével maximum 50 pontot szerezhetnek a diákok. ( Általában a felvételi összpontszámának legalább 50 százalékát az írásbelin elért eredmény adja. )

Idén nehezebb lesz?

Nem tudjuk, de itt nézheted meg a tavalyi felvételi feladatsorokat javítókulccsal együtt.

A felkészüléshez szeretnék segítséget ajánlani Neked: online matematika kurzusokat itt találhatsz!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ügyfélszolgálat